Зміст
Вітаміни - це необхідні для нормального розвитку і здоров'я людини речовини. Вони не виробляються в організмі взагалі або синтезуються в недостатній кількості, і мають надходити з їжею. З різних причин, але навіть повноцінний раціон харчування не забезпечує добову норму споживання деяких із них. Тому сьогодні існує рекомендований список вітамінів для щоденного прийому у вигляді добавок. До їх числа входить і вітамін із групи B - В9, який часто називають Фолієва кислота, рідше Фолат. Чи є ці терміни синонімами і чи є між ними різниця по суті?
Що таке фолат
Фолат - це вітамін B9, поліглутамат у формі тетрагідрофолату, природно присутній у деяких продуктах, як рослинного, так і тваринного походження.
Vitamin B9 було відкрито (виділено з пивних дріжджів) 1931 року. Дослідниця Люсі Віллс припустила, що дріжджовий екстракт допомагає позбутися анемії в період вагітності саме завдяки вмісту речовини, яку внесли до списку вітамінів, як B9. 1941 року фолат було виділено з листя шпинату, завдяки чому він і отримав свою другу назву, від латинського folium - лист.
Перед тим як пояснити, чим відрізняється фолат від фолієвої кислоти, дамо цим термінам визначення.
Що таке фолієва кислота
Folic Acid є синтетичною формою вітаміну B9. Це повністю окислений моноглутамат. Її вперше синтезували хімічним способом група дослідників під керівництвом видатного індійсько-американського біохіміка Йеллапрагади Суббарао 1945 року. Тому фолієва кислота в продуктах не присутня.
Різниця між фолатом і фолієвою кислотою
Різниця фолату і фолієвої кислоти полягає в кількості залишків глутамінової кислоти в молекулах. У фолаті їх буває від 2 до 7 (поліглутамат), а у фолієвій кислоті - 1 (моноглутамат). На ефекти це не впливає, оскільки обидві вони в крові перетворюються або на активну метильну, або на пасивну формальну форму.
Також вважається, що фолат краще засвоюється. Але це не так. Навпаки, щоб засвоїтися, йому, на відміну від фолієвої кислоти, потрібно окислюватися до стану моноглутамату.
Користь для організму
Фолієва кислота і фолат - основні функції вітаміну B9:
- синтез ДНК, РНК, білків, еритроцитів;
- контроль рівня гомоцистеїну, небезпечного для серця і судин;
- профілактика інсульту;
- профілактика недокрів'я та анемій;
- підтримка когнітивних функцій;
- профілактика деяких видів онкології.
А ось для чого потрібна фолієва кислота ще, так це для нормального розвитку нервової системи плода. Вітамін B9 відіграє ключову роль у формуванні нервової трубки в ембріона в перші тижні вагітності. Достатня кількість B9 знижує ризик розщеплення у плода хребта і аненцефалії. Недостатній рівень фолієвої кислоти у вагітної пов'язаний з низькою масою тіла дитини під час народження, передчасними пологами і затримкою росту плода.
Вміст фолієвої кислоти та фолату в продуктах
У чому міститься фолієва кислота? Вона є в БАДах і лікарських препаратах. Наша харчова промисловість збагачує синтетичним вітаміном B9 дитяче харчування, деякі види хліба, булочок та інших хлібобулочних виробів, макаронні вироби, сухі сніданки, деякі види соків, йогуртів та інших напоїв. Про її вміст можна дізнатися з інформації на етикетці.
Продукти, що містять найбільшу кількість фолату (B9)
Джерело B9 | Кількість фолату (мкг/100 г) |
Джерело B9 | Кількість фолату (мкг/100 г) |
---|---|---|---|
Печінка куряча | 578 | Броколі | 108 |
Печінка яловича | 331 | Волоські горіхи | 98 |
Арахіс сирий | 246 | Арахісова олія | 92 |
Насіння соняшн. | 238 | Ліщина | 88 |
Сочевиця | 181 | Авокадо | 81 |
Шпинат | 146 | Буряк | 80 |
Латук | 136 | Капуста, хліб | 65 |
Арахіс смажений | 125 | Перець болгарський | 46 |
Що вибрати: фолієва кислота чи фолат
Правильно і самостійно відповісти на запитання: що краще фолат чи фолієва кислота - допоможе така інформація. Під час термічної обробки продуктів тваринного походження руйнується близько 50% вітаміну Б9, у рослинних продуктах - 80-95%. Vitamin B9 є водорозчинною речовиною, тому при відварюванні, а також у присутності кислих продуктів/соусів, % руйнування може збільшитися до 100.
Це пояснює користь і пораду включення в щоденний раціон БАДу Фолієва кислота:
- Вагітним і жінкам, які годують груддю, а також професійним спортсменам рекомендують вживати добавку з її активною кінцевою формою, пов'язаною метилом - Methyl Folate.
- Жінкам дітородного віку, а також усім, хто приймає B9 для профілактики його гіповітамінозу, підходить добавка Folic Acid. Фертильним жінкам слід приймати ≥ 400 мкг фолієвої кислоти щодня постійно, незважаючи на її вміст у збагачених продуктах харчування.
Усім іншим достатньо регулярно приймати вітамінно-мінеральні комплекси або купити вітаміни групи В, у складі яких є B9.
Приймати добавку Фолієва кислота потрібно дотримуючись дози, зазначеної на етикетці. Шкода від хронічного передозування - нудота, діарея, болі в животі, висип, зниження когнітивних функцій, збільшення ризику раку простати і молочної залози.
Одночасно з добавкою B9 не можна приймати цинк, препарати для зниження кислотності шлунка, неоміцин, алкоголь. Рекомендований спільний прийом з вітамінами B6 і B12.
Джерела
1. NIH. Folate (vitamin B9). 2022. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-HealthProfessional/.
2. Dr. Ananya Mandal, MD. Folic Acid Biology. 2023. https://www.news-medical.net/health/Folic-Acid-Biology.aspx.
3. WikipediA. Folate. 2025. https://en.wikipedia.org/wiki/Folate.
4. TO Scholl, WG Johnson. Folic acid: influence on the outcome of pregnancy. Am J Clin Nutr 2000;71:1295S-303S. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10799405/.
5. MedlinePlus. Folic acid in the diet. 2023. https://medlineplus.gov/ency/article/002408.htm.